Πάσχα και βεγγαλικά – Κροτοφοβία
Κάποιοι σκύλοι όπως τα κυνηγόσκυλα είναι συνηθισμένα στους δυνατούς ήχους των πυροτεχνημάτων και οι περισσότεροι σκύλοι γενικά είναι αδιάφοροι στους δυνατούς ήχους. Εντούτοις αρκετοί σκύλοι εκδηλώνουν φοβία και άγχος στους κρότους των κροτίδων. Αποτέλεσμα είναι να βιώνουν μία πολύ άσχημη εμπειρία ενώ κάθε χρόνο παρατηρούνται περιστατικά κατά τα οποία τα σκυλάκια όντας πανικόβλητα το σκάνε από το σπίτι τους και περιπλανώνται στους δρόμους.
Αν ο σκύλος σας ανήκει στην τελευταία κατηγορία είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται υπό την επίβλεψή σας καθώς επίσης να φέρει τσιπάκι ή κάποιο άλλο αναγνωριστικό ώστε όποιος τον βρει να μπορεί να σας εντοπίσει και να επιστρέψει ασφαλής σπίτι του.
Η περίοδος του Πάσχα με αποκορύφωμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι η πιο επικίνδυνη περίοδο στη Ελλάδα.
Παρατίθενται μερικές συμβουλές για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη Πασχαλινή περίοδο.
1) Αν βρίσκεστε κοντά σε μέρος όπου η ρίψη πυροτεχνημάτων είναι έντονη, όπως κοντά σε εκκλησία ίσως είναι καλύτερο να μεταφέρετε το σκύλο σας στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή , τον οποίο ο σκύλος γνωρίζει ώστε να μειωθεί το στρες αποχωρισμού. Μπορείτε να τον πάτε ακόμα και σε πανσιόν όπου βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.
2) Αν δεν μπορείτε να μετακινήσετε το σκύλος σας σ’ άλλο μέρος, καλό είναι να έχετε ένα κατάλληλο για το μέγεθός του κλουβί ώστε να μπορεί να τρυπώσει μέσα και να κρυφτεί από τον ‘εχθρό’. Αν δεν μπορείτε να είστε σπίτι όταν θα ‘πέφτουν’ τα πυροτεχνήματα ίσως καλό είναι να κανονίσετε να είναι εκεί ένας φίλος ή γνωστός για να του κάνει παρέα.
3) Δεν είναι παράλογο να προσπαθήσετε , αλλά θέλει πολλούς μήνες πριν, να εξοικειώσετε το σκύλος σας με τον ήχο των πυροτεχνημάτων. Υπάρχουν στο διαδίκτυο ειδικά cd με τέτοιους ήχους καθώς και στο youtube δωρεάν. Βάζετε τους ήχους να παίζουν σε χαμηλή ένταση αμέσως πριν κάνετε κάτι που ευχαριστεί το σκύλο σας όπως φαγητό , βόλτα ή χάδια. Με τον καιρό αυξάνετε την ένταση του ήχου ώστε να εξοικειωθεί πλήρως καθώς πλησιάζει η επικίνδυνη περίοδος.
4) Η χρήση ηρεμιστικών ενδείκνυται σε σκύλους με ιστορικό πολύ έντονου άγχους και είναι σημαντικό να μην περιμένουμε να τα δώσουμε την τελευταία στιγμή αλλά αρκετή ώρα πριν, όταν θα είναι ακόμα χαλαρός. Είναι πολύ πιθανόν τα ηρεμιστικά να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα στο ζώο σας όταν είναι πολύ αγχωμένο. Συμβουλευτείτε μόνο τον κτηνίατρό σας για τα σκευάσματα και τη δοσολογία. Όποια εμπειρική χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να εκθέσει το σκύλο σας σε κίνδυνο.
5) Είναι σημαντικό πριν αρχίσουν τα βεγγαλικά να τον έχετε βγάλει μια μεγάλη βόλτα ώστε μετά να είναι πιο ήρεμος και χαλαρός. Προσπαθήστε να μην ενθουσιάζεστε με τα βεγγαλικά που ακούτε, κλείστε τα παράθυρα και βάλτε μουσική στο δωμάτιο αλλά όχι δυνατά.
6) Αν φοβάται και κρύβεται κάπου αν είναι ασφαλής εκεί καλό είναι να μην προσπαθήσετε να τον τραβήξετε έξω. Αισθάνεται ασφαλής στην κρυψώνα του.
7) Προσπαθήστε να του μιλάτε και να τον ηρεμείτε με το λόγο σας. Μην τον κανακεύετε υπερβολικά όταν φοβάται διότι ερμηνεύει το χάδι σαν επιβράβευση της φοβίας του.
8) Μην αφήσετε επ’ ουδενί το σκύλο σας σε μπαλκόνι ή ταράτσα . Πάνω στον πανικό του μπορεί να προσπαθήσει να κρυφτεί και να σκοτωθεί. Επίσης μη δένετε ποτέ το σκύλο σας . Πάνω στον πανικό του μπορεί να πνιγεί.