Βρήκα ένα χτυπημένο ή άρρωστο ζώο

Βρηκα στο δρομο χτυπημενο ή αρρωστο ζωο

Στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί να δούμε ένα ζωάκι χτυπημένο ή άρρωστο στο δρόμο. Κάποιοι κάναμε κάτι για αυτό και κάποιοι αδιαφορήσαμε. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, καλό θα είναι να είμαστε ενήμεροι για τις επιλογές μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που οι μετακινήσεις μας θα είναι περισσότερες κι ενδέχεται να συναντήσουμε κάποιο περιστατικό.

1. Ο μόνος που μπορώ να βασιστώ για να βοηθήσει άμεσα, είναι ο εαυτός μου.
Πολλοί θα έχουμε ακούσει τη φράση «θα το μαζέψει η Φιλοζωική». Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε το άτυχο ζωάκι επικοινωνούμε άμεσα με ένα κτηνίατρο για τη μεταφορά του αν είναι χτυπημένο ή εμφανίζει σημάδια αρρώστιας που χρειάζονται άμεσα κτηνίατρο και μεταφέρουμε το ζωάκι εκεί. Αν δε γνωρίζουμε τηλέφωνο κτηνιάτρου αλλά της φιλοζωικής που δραστηριοποιείται στην περιοχή την καλούμε και ρωτάμε αν έχουν εκείνοι κάποιο συνεργαζόμενο γιατρό. Στη συνέχεια και αφού το ζώο μεταφερθεί μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φιλοζωικές απαρτίζονται από άτομα που δρουν καθαρά εθελοντικά και μπορεί εκείνη τη στιγμή είτε να εργάζονται είτε να βρίσκονται μακρυά από το σημείο του συμβάντος. Αν είναι αργία ή νύχτα και δεν υπάρχει κοντά ιατρείο μπορούμε να μεταφέρουμε το ζωάκι σε κάποιο νοσοκομείο που εφημερεύει. ( δείτε link με 24ωρες κλινικές)
Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος που πρέπει να ενημερώνεται και να κατευθύνει είναι ο εκάστοτε Δήμος που είναι υποχρεωμένος από το Νόμο να διαχειρίζεται τα αδέσποτα.

2: Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
Αποφασίζουμε αν πραγματικά είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε αυτό το ζώο για όσο χρειαστεί, με υπευθυνότητα.
Συνήθης πρακτική πολλών είναι να περισυλλέγουν ένα ζώο με πρόβλημα ή νεογέννητα και να τα εγκαταλείπουν στην πόρτα του φιλόζωου γείτονά τους. Και φεύγουν με καθαρή τη συνείδησή τους ότι έκαναν το καθήκον τους.
Ας δείξουμε υπευθυνότητα. Όταν περισυλλέγουμε μια ψυχή από το δρόμο, εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι για αυτήν. Ναι, ας ζητήσουμε βοήθεια και συμβουλές από το φιλόζωο της γειτονιάς μας. Αλλά ας μη φορτώσουμε ένα ακόμα ζώο στο κατώφλι του.
Η βασική πρώτη κίνηση αν το ζώο είναι χτυπημένο ή άρρωστο, είναι η μεταφορά του στον κτηνίατρο για τις πρώτες βοήθειες, όσο πιο άμεσα μπορεί να γίνει αυτό. Μέχρι τότε, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε το ζώο σε ζεστό και ήσυχο περιορισμένο σημείο, σε κάποιο κλουβάκι ή κούτα αν δεν έχουμε. Ανά περίπτωση υπάρχουν απλές πρώτες βοήθειες που μπορούν να προσφερθούν.

3: Εξετάζουμε τις επιλογές μας.
Το ζωάκι πάει καλά. Τίθεται πλέον το δύσκολο ερώτημα αν δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να το κρατήσουμε. Τι θα το κάνουμε;
Ζητάμε καθοδήγηση.
Ζητάμε βοήθεια από τη φιλοζωϊκή της περιοχής. Αν υπάρχει Δημοτικός χώρος συγκέντρωσης ζώων απευθυνόμαστε στο Δήμο. Ίσως υπάρχει βοήθεια για τη φιλοξενία του. Ταυτόχρονα η φιλοζωική θα βοηθήσει στην προώθησή του για να βρει σπίτι. Η Φιλοζωική θα αναλάβει και τη μετέπειτα παρακολούθηση του ζώου ώστε να πληρεί τους κανόνες ευζωίας του .

Η επανένταξη του ζώου δεν απαγορεύεται αλλά θα πρέπει να γίνεται με νόμιμο αλλά και μη επιβλαβή τρόπο για το ζώο. Το καλύτερο από όλα είναι να βρεθεί σπίτι γι αυτό κι έτσι να μη χρειαστεί να κινδυνέψει ξανά τη ζωή του.
Και σκεφτείτε!!!!!!!!!!!! Είναι μεγάλη χαρά να σώσετε μια ψυχούλα και μετά να τη δείτε ευτυχισμένη σε μια οικογένεια στο δικό της σπίτι.

Ενδιαφέρομαι

Σχετικά περί υιοθεσίας