Προστασί από Λεϊσμανίαση (Καλαζάρ)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑ;

Μπορούμε να πάρουμε αρκετά μέτρα για να μη μολυνθεί ο αγαπημένος μας τετράποδος από Λεϊσμανίαση (καλααζάρ), αλλά, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν είναι από μόνο του ικανοποιητικά αποτελεσματικό. Συνδυάζοντας όσα περισσότερα μπορούμε είμαστε σε καλό δρόμο για την προστασία του.

Το πότε θα ξεκινήσουμε, κάθε χρόνο, την πρόληψη εξαρτάται από το πόση υγρασία έχει η περιοχή που κατοικούμε και πόσο νωρίς έπιασαν οι ζέστες. Μόλις νιώσουμε να μας τσιμπάνε τα πρώτα κουνούπια έχει φτάσει η ώρα να λάβουμε τα μέτρα μας:
1.Με τη δύση του ήλιου, αποσύρουμε το ζώο στο εσωτερικό του σπιτιού ή, έστω, σε σημείο που φυσάει ή κάνει ρεύμα, ψηλά (ιδανικά πάνω από τον πρώτο όροφο), μακριά υγρασίες και άλλα λιμνάζοντα νερά (φρεσκοποτισμένους κήπους, νοτισμένο χώμα, γλάστρες, πιατάκια γλάστρας, υδρορροές, φρεάτια, ακόμα και το μπολ νερού του) για όσο κοιμάται. Στη βόλτα, για το διάστημα που κινείται, δεν κινδυνεύει.
* Μεταξύ μας, αν μένετε κοντά σε βαλτότοπους και δεν θέλετε, επ’ ουδενί, ο σκύλος να κοιμάται μέσα… ίσως θα πρέπει να μετακομίσετε.

2.Χρησιμοποιούμε αντιπαρασιτικές αμπούλες ή κολάρα που περιέχουν περμεθρίνη (Permethrin) ή δελταμεθρίνη (Deltamethrin) σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.
* Προσοχή: η χρήση κάποιων προϊόντων δεν ενδείκνυται στην περίπτωση που ο σκύλος μένει μέσα στο σπίτι, για τη δική μας ασφάλεια. Διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στις οδηγίες χρήσης. (Διαβάστε εδώ πώς τα τοποθετούμε σωστά, ώστε να είναι αποτελεσματικά.)

3.Προμηθευόμαστε σπρέι απωθητικό για τις σκνίπες (ή το παρασκευάζουμε). Το εφαρμόζουμε στο ζώο καθημερινά, λίγο πριν το σούρουπο, επιμένοντας στα πιο άτριχα σημεία (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες). Το πρόσωπο και ειδικά η μύτη προσελκύουν τα περισσότερα τσιμπήματα, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι ενοχλούνται πολύ όταν τους φυσάμε στη μύτη. Για αυτό φοράμε πλαστικά γάντια κατά την εφαρμογή και ψεκάζουμε την παλάμη μας, μέχρι το γάντι να υγρανθεί. Απλώνουμε με το χέρι το προϊόν, χαϊδεύοντας ήρεμα, στην περιοχή του προσώπου και ειδικά στη μουσούδα, προσέχοντας να μην πάει στα μάτια.
* Αν του φοράτε φουλάρια είναι καλή ιδέα να τα ψεκάζετε τακτικά με το ίδιο σκεύασμα – για έξτρα προστασία.

4.Γεμίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με αρωματικά φυτά που απωθούν τις σκνίπες (και νοστιμίζουν το φαγητό!) όπως βασιλικό, μέντα, δυόσμο, θυμάρι, γλυκάνισο, δάφνη, αρμπαρόριζα, λεβάντα, φασκόμηλο, λουίζα (λεμονόχορτο) και δεντρολίβανο.

5. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρικό φως (και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία) τραβάει σαν μαγνήτης κουνούπια και σκνίπες. Αντικαθιστούμε τους κοινούς γλόμπους με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που δεν τα προσελκύουν, φτάνει να το αντέχει η τσέπη μας.

6.Αν το ζώο κοιμάται έξω, τοποθετούμε κοντά στο σπιτάκι του, αλλά σε μεγαλύτερο ύψος, μια ισχυρή ηλεκτρική αντικουνουπική λάμπα τεχνολογίας BlueLight (που έλκει και σκοτώνει σκνίπες & κουνούπια σε πλέγμα υψηλής τάσης). Βάλτε χρονοδιακόπτη, για να ανάβει καθημερινά, την ώρα που σκοτεινιάζει.

7.Με 1-2 αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο θα προλάβουμε την αρρώστια στην αρχή. Μια την άνοιξη και μια το Νοέμβριο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Φυσικά σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας φροντίζουμε τον εμβολιασμό του ζώου μας με το ανάλογο εμβόλιο! ΠΡΟΣΟΧΗ ! . Το εμβόλιο μόνο του δεν καλύπτει 100% το σκύλο μας . Χρειάζεται ο συνδυασμός όλων των παραπάνω για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ενδιαφέρομαι

Σχετικά περί υιοθεσίας