Πασχαλινά ΟΧΙ

Πασχαλινά ΟΧΙ

Ο λιχούδης φίλος μας πρέπει να ξεχάσει τα πασχαλινά μεζεδάκια, αν θέλει να είναι υγιής και σε φόρμα. Το ροδοψημένο αρνάκι κρύβει για τα τετράποδα αρκετούς κινδύνους, που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ενδώσουμε στα παιχνιδιάρικα σκουντήματα και στο ξελιγωμένο βλέμμα τους.

Κόκαλα, λίπη, αυγά, γλυκά μπορεί να είναι πειρασμός, αλλά μπορεί και να στείλουν το σκύλο μας «αδιάβαστο». Και λέω σκύλος, γιατί τα σκυλιά είναι πολύ πιο ευάλωτα από τις γάτες στους κινδύνους που αναφέρονται παρακάτω. Στους κτηνιάτρους, μάλιστα, είναι γνωστή η «νόσος του Πάσχα», που περιλαμβάνει από δυσπεψία μέχρι πνιγμό από κόκαλο. Με λίγη προσοχή και μερικά «όχι», να είστε σίγουροι ότι το Πάσχα σας θα είναι ανέφελο – εκτός αν τα χαλάσει ο καιρός.

Τα αδιαπραγμάτευτα ΟΧΙ
• Στα κόκαλα από αρνάκι και κατσικάκι. Θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση σε λαιμό, στομάχι και έντερα. Επιπλέον, σε ένα ζώο που δεν είναι συνηθισμένο, θα φέρουν βαρυστομαχιά.
• Σε αρνίσιο συκώτι και πατσά. Το συκώτι αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και η συχνή κατανάλωσή του προκαλεί παραμόρφωση των οστών, ραγδαία ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και ανορεξία.
• Στις πέτσες που έμειναν από το ψητό. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους.
• Στα ωμά αυγά που περίσσεψαν από το βάψιμο. Περιέχουν αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για ανάπτυξη και υγιές τρίχωμα. 
• Στα λαχανικά -μαρούλι, καρότα, καλαμπόκι- που έμειναν από φαγητά και σαλάτες. ∆εν μπορούν να τα χωνέψουν εύκολα.
• Στις πατάτες που έμειναν από το φαγητό. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου. Τα ζώα δεν το μεταβολίζουν καλά και παρουσιάζουν συχνά διάρροιες.
• Στο τσουρέκι και σε άλλα γλυκά, ιδίως αν περιέχουν σοκολάτα.

Τέλος, ενημερώστε τους φίλους και συγγενείς ότι ο σκύλος σας απαγορεύεται να τρώει όλα τα παραπάνω και ζητήστε τους να το σεβαστούν και να μην υποκύψουν στα παρακάλια του.

Για να τον ξεγελάσετε και να αποφύγετε όσο το δυνατόν την υπερβολική έκκριση από σάλια αφού ο λιχούδης όλο εκεί κοντά θα τριγυρνά δώστε του ένα βραστό αυγό, καθαρισμένο και χωρίς ίχνη κόκκινης μπογιάς.

Ενδιαφέρομαι

Σχετικά περί υιοθεσίας