Μπορώ να κολυμπήσω μα τον σκύλο μου;

ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ;

Ένα χρόνιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων ετοιμάζει να ικανοποιήσει άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας, επιτρέποντας σε συγκεκριμένες παραλίες το κολύμπι των ζώων. 

Από το καλοκαίρι του 2015 χιλιάδες Έλληνες και ξένοι φιλόζωοι μπορούν να είναι σε συγκεκριμένες παραλίες μαζί με τα ζώα τους για πρώτη φορά νόμιμα και χωρίς γκρίνιες. Ήδη οι προτάσεις για το ποιες παραλίες θα υποδέχονται τα συμπαθή τετράποδα τόσο από δήμους στην Αττική και την Πελοπόννησο όσο και από νησιά πέφτουν βροχή, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα έντονο.

Η αναλογία που ζητούν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι μια παράλια στις τρεις ή μια στις τέσσερις, ενώ το υπουργείο αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει στα χέρια του το συνολικό αριθμό προτάσεων και στη συνέχεια, μετά από μια αξιολόγηση, να προχωρήσει και στο νομοθετικό ορισμό τους.

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των λιμενικών αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπονται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Τρία είναι τα βασικά κριτήρια ώστε μια παράλια να χαρακτηριστεί φιλική προς το κολύμπι των ζώων με βάση την ανακοίνωση των αρχών: οι παραλίες να μην έχουν χαρακτηριστεί ή πρόκειται να χαρακτηριστούν «πολυσύχναστες», να έχουν περιορισμένη έκταση ώστε να υπάρχει σωστός έλεγχος των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους και να συμπεριληφθούν οι παραλίες που υπόκεινται σε καθ’ ολοκληρία εκμετάλλευση (καταβολή εισιτηρίου στην είσοδο).

Ωστόσο εσείς να είστε προσεκτικοί καθώς οι Δήμοι δεν έχουν τοποθετήσει ακόμα στα συγκεκριμένα σημεία σημάνσεις αφ’ ενός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίνιες από τυχόν διερχόμενους , και αφ’ ετέρου να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί επειδή σε τέτοιες παραλίες παρατηρήθηκαν δηλητηριάσεις ζώων προφανώς επειδή κάποιοι ενοχλήθηκαν από την παρουσία τους . 
Πιο κάτω θα βρείτε πίνακα με τις επιτρεπόμενες για κατοικίδια παραλίες στην Ελλάδα. 
Παραθέτουμε επίσης και όλη τη νομοθεσία σχετικά με το θέμα , τι ισχύει γενικά και τι όχι ώστε να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας. 

Ενδιαφέρομαι

Σχετικά περί υιοθεσίας